Liigu sisu juurde

Vastuvõtule registreeruda saab ka telefoni teel, lühinumbril Pisut suurenenud veritsusega saab iga hea hambaaarst kenasti hakkama, kui ta on probleemist teadlik. Lapsena ei kannatanud bussisõitu ja nüüdki enne laevareisi pean tublisti ennast psühholoogiliselt töötlema. Või ongi igasugune pingutus nüüd elulõpuni keelatud? Kui esineks tugev hootine valu kuskil paremal roidekaare all eriti peale rasvasema toidu söömist, siis see viitaks sapikivitõvele. Selle tulemusel on viimastel päevadel täheldanud ebameeldivat jalgade külmumist ja tundetust kohati isegi kerget valulikkust , samuti on ka käelabad külmad, aga mitte nii hullusti.

Pealegi on iga füüsiline koormus kuidagi väga raske nüüd, nt kui sörgin hästi rahulikult, siis juba kohe hakkab süda väga peksma ja läheb pahaks Kui ma olen oma südame niivõrd üle koormanud, siis kas seda on võimalik üldse ravida?

Olen kõigest aastane noormees Pole ju võimalik elada, kui iga füüsiline koormus on raske Soovitan pöörduda esmasteks südameuuringuteks perearstile, kes peab vajadusel nõu ka kardioloogiga. KÜSIMUS: Podagra Kuidas peaks sellise diagnoosi puhul oma tervist jälgima, kas oleks otstarbekas kasutada loodustooteid ja kas on tegemist ensüümi puudumisega? Kas haigust on võimalik lõplikult välja ravida?

Tuntuim koht on suure varba põhiliiges. Toidus tuleb ära jätta veini, õlle, kondipuljongi. Raviks on hea allopurinol tabl analüüsi järgi. Kontrollima peab ka vererõhku ja kolesteroolitaset veres. Nädalas kord või paar joon mõned õlled. Viimasel ajal olen täheldanud, et peale suhteliselt vähest alkoholtarbimist on hommikul hirmus pohmell, mida varasematel aegadel pole kunagi olnud.

Näiteks eile jõin ära kolm pudelit õlut ja täna hommikul on enesetunne väga halb. Nii on see olnud nüüd järjest juba mitu korda. See teeb mind tsüstiit kui liiva läheb, ma ei mõista, kuidas ma nüüd järsku üldse alkoholi ei talu.

Kas tegemist võiks olla mingi maksahaigusega või millest selline asi võiks olla tingitud? Kas aitaks mingite maksapreparaatide manustamine Carsil, Essentiale? Sellele viitab kas või see, et oskate nimetada ravimite nimesid. Soovitan pöörduda perearstile ja teha ära maksaproovid.

Võimalik, et on tegemist maksa alkoholtõvega sellises staadiumis, kus on alanenud alkoholitaluvus. Rahu võib Teile tuua vaid arsti konsultatsioon, uuringud. KÜSIMUS: Nõrkus magusasöömisest Olen pannud tähele, et kui tühja kõhu peale magusat söön, siis mingi aja möödudes tabab mind suur nõrkus kui ma midagi muud vahepeal ei söö. Mõnikord on asi hullem, mõnikord kergem.

Seda on esinenud ka lapsepõlves. Veresuhkur on mul alati normis olnud ja üldse ka kõik muud näitajad ja analüüsid on korras. VASTUS: See on päris tavaline asi: peale asjalikku kõhutäit, mis lõpeb magustoiduga, suunatakse organismi energia seedimisele. Veri paikneb kehas ümber peamiselt seedeorganitesse.

Sel ajal saab peaaju veidi vähem verd ja inimene võib tunda unisust, nõrkust, väsimust, pearinglust. Kuidas ja mil määral sõltub toitumise iseärasustest, toidukogusest, eelnevatest toidukordadest jne.

Soovitan veidi vähendada toidu hulka söögi korral, näiteks süüa hommikul rohkem või senise 3 korra asemel 4 korda. Peale sööki on hea kerge jalutus. Muidugi võib ka leiba luusse lasta nii nagu rahvatarkus seda soovitab. Kuid see on tihti keerukas: meie söögiasutustes veel puudub mugav lamamisvõimalus. Vahest on see äriidee mõnele toitlustusfirmale, mine sa tea! Olen pikk ja kaalun 56 kilo. Olen suhteliselt kleenuke ja kondine, samuti on mul rühiga juba nooruspõlvest probleeme olnud ja vahest teeb selg valu.

Aktiivne sportlik tegevus praegu puudub. Nüüd olen eesmärgiks võtnud, et hakkan tervise kallal tööd ja vaeva nägema parema enesetunde ja välimus nimel. Kuid olen kimpus ja ei tea kust alustada. Sooviksin kaalus natuke juurde võtta, kuid kindlasti ei ole meeletu söömine õige lahendus, kuna juurde tuleb mul ainult keskkohast.

Valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana minna jõusaali lihaseid kasvatama, kuid kas on ka mingit eri dieeti, mida võiks proovida, et kätele ja jalgadele natuke liha ümber tuleks, mitte ainult pihapiirkonda. Samuti olen hädas rühi hoidmisega. Kust peaksin ma alustama selle probleemi lahendamisega ja kas minu vanuselt on veel võimalik see korda saada? Kui soovitate pöörduda ortopeedi poole, siis kuhu ja kelle poole peaksin ma Tartus pöörduma perearst on mul Ida-Virumaal ja dekreedis.

Saatekirja ei ole sealt venelastelt kerge Tartusse saada, kas mingit võimalust on tasuta ravile saada ilma saatekirjata? Kõigepealt rüht, pikkus ja kehakaal. Teie vanuses on toimunud skeleti kasvamine oma looduse poolt määratud pikkuseni. See on otseses seoses Teie vanemate-sugulaste andmetega. Lihased ja nahaalune rasvkude hakkab tasapisi välja kujunema, mõnedel juhtudel võtab see aega 2—3—5 aastat, mil noor daam tundub "kondisem", kui võiks olla.

See on selgituseks, mis peaks ka veidi rahustama. Soovitan uurida oma kodukandi terviseklubisid. Nende põhitegevuseks ongi bodyshaping ehk keha voolimine. Siinkohal saab anda nõu Teid vahetult nägev treener. Määratakse terve rida harjutusi, kus on oluline korduste ja seeriate arv.

Trennis tugevneb keha lihaskorsett ja see viib iseenesest rühi paranemiseni. Hea toimega on ka kestev ujumine, ikka 2—4 x nädalas 1 tund korraga. Ujumine on tegevus, mida on vaja õieti teha, vastasel korral sulistatakse niisama ja saadakse pinges valulikud lihased. Ka siin on vaja treeneri pilk, vähemalt esialgu. Ortopeedi külastus on kindlasti vajalik, kolleeg hindab Teie rühti, teeb vajadusel röntgenipildid ja annab soovitusi.

Perearst annab hea meelega saatekirja, lülisamba ja rühiprobleemid on sageli kroonilised ja seetõttu on mitu pead vajalikud. Nõnda palju siis vastuseks. Varem olin väga heas füüsilises vormis, Ka lühiajalist koormust talun väga halvasti, vahel on isegi trepist käimine pannud pea ringi käima.

Liigestega on mul viimased 3 aastat nii, et kui veidi külma saavad, siis valutavad, samuti selg, kael kui urineerivad valu tuss kõrvad.

Reumatoloogi juures olen päris palju pidanud käima, see leidis mul verest kopsu klamüüdiat ja mingit muud nakkust ning söötis mulle paar kuuri doksitsükliini ja celebrexi, mis tühjendasid kõvasti rahakotti, pakkudes vaid ajutist leevendust koos mõningate kõrvalmõjudega. Mandlitega olen opi järjekorras.

LOR kõrvadest midagi ei leidnud, arvas, et mul võivad olla kõrvade juures mingid sooned haiged. Verd ja uriini on proovitud — on muidu normis v. Kindlasti halvendas minu tervist see, et põdesin depressiooni.

KÜSIMUSED-VASTUSED

Kuidas saaksin selgust, mis mul siis viga on ja mida saaksin ise teha oma tervise parandamiseks? Kas peaksin minema mingitele uuringutele? Kust saada head õpetust organismi üldiseks tugevdamiseks? Oletan, et teie kehalise tervisega on kõik enam-vähem korras.

Eks senised uuringud on seda ka kinnitanud. Loen Teie kirjast välja tänapäeval kahjuks väga sagedase haiguse, depressiooni sümptomeid.

Selle avalduseks ei pea olema mitte püsiv kurvameelsus, eemaletõmbumine, vaid üheks sümptomiks võib olla seletamatud kehalised vaevused: väsimus, liigesvalu, söögiisu muutused.

  • Kuidas ravida sagedasi öö urineerimist naistel
  • Folk õiguskaitsevahendeid tsüstiidi raviks tüdrukute raviks
  • Kas pahade päevade ajal võib seksida?
  • Kuidas ravida tsüstiidi tablettidest
  • Valud päevade ajal. | Naistehaigused | Arsti nõuanded | Küsi nõu Eesti tipparstidelt! - ldf.ee
  • KÜSIMUSED-VASTUSED – Terkes
  • Küsitlused Juuni
  • See tähendab, et kõhuõõne organites ei ole haigust, põletikku ega ussnugilisi.

Annate mulle olulise vihje: varasem töökoormus See võibki olla praeguste vaevuste põhjus. Liiatigi on Teil depressiooni diagnoositud, see seisund võib sageli korduda. Mida soovitan: 1. Julgesti nõu pidada oma perearstiga. Oma patsiente katsun testida mõne koormusuuringuga. Kui selle tulemus on korras, siis on see veenev argument nii patsiendile kui tohtrile. Kui test pole korras, annab see viite täpsemateks südameuuringuteks. Soovitan julgesti nõu pidada ka psühhiaatri, psühholoogiga.

Depressioon on ravitav, kuid õige ravimi leidmine on kunst ja ravi on pikaajaline, miinimum 4—5 kuud, tavaliselt 8—12 kuud. Delikaatne teema on ka seksuaalsus ja sellega seonduv. Kui Teie eas on selles liinis mingid probleemid, võib see kui tahes valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana tervisega mehe muuta haigeks.

Kõik on kõigega seotud. Soovitan probleemide olemasolul nõu pidada ka meestearstiga. Kas või esialgu kliinik. Loodan, et sain anda mõne niidiotsa, millele mõtelda. Kui seda tegevust päevast päeva ja aastast aastasse teha, kas see võib väga tervist kahjustada? Tarbime ainult kuiva kvaliteetveini. Suvel valget, talvel punast. Purju ei joo, ning ainult toidu kõrvale.

Kas see on alkoholisõltuvus, kui iga õhtu tahaks veini juua. Kui palju on palju? Jah, vein sisaldab alkoholi ja see on legaalne sõltuvust tekitav aine.

See väljendub heaolutundes, mis kaob, kui ei saa uut portsu alkoholi. Kui veini kogus on aastaid stabiilne, piirdute toidu kõrvale 50— milliliitriga, siis on kõik hästi. Võiks isegi rääkida tervisele soodsast toimest: maonäärmete virgutamine, veresooni kaitsev toime. Jälgima peaks ikka veini tarvitamisel kogust, aega ja põhjuseid. Mina isiklikult olen sedasorti veinitarvitamise vastane, sest ikka aastate möödudes kipuvad kogused suurenema ja elu sisuks näib kujunevat alkoholi tarbimine.

Seda sõltumata sellest, kui meeldivaks või ohutuks patsient ise peab sedasorti harjumust. Kuid see on minu arvamus. Päris ühtseid reegleid pole. Lugesin Internetist seene toime kohta infot. Seal oli kirjas, et aitab kõrgvererõhutõve vastu. Mul on madal vererõhk, kas seene tarvitamine võib mu vererõhku veelgi langetada?

  1. Paranemine toimus normaalset, kuid mõne aja pärast umbes pool aastat pärast operatsiooni hakkasid mitmesugused hädad peale.
  2. Lehekülje allpool näete esitatud küsimusi ja arsti poolseid vastuseid.
  3. Kas 1,9 a lapse käitumine saab olla mõjutatud negatiivselt ühe konkreetse lapsega koosolemisest 2,9 a?
  4. Сьюзан потребовалось всего мгновение.

Ja kas see seen üldse toimib nii nagu lubatud? Põdurad lapsed, närvilised kontoripreilid ja haiglased vanainimesed: kõigi nende mured on justkui pühitud peale seene tarbimist. Aga ei ole teps mitte. Seenel on piima hapendav toime, selle mõjul suureneb piimabakteri sisaldus.

Niiviisi tõuseb piima C-vitamiini sisaldus. See on hea ja hapudel valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana on ka teadupärast seedimist korrastav toime, paraneb sooletegevus. Ei tohiks seda kasutada ebaselgete kõhuvalude korral.

Kui on valu näiteks haavandist, siis see ägeneb ja inimene tunneb end kehvemini. Piimaseen nõuab hoolt: iga päev on vaja seda sõeluda ja valada peale värske piim.

Mõju on nii umbes nagu toakoeral või hamstril, kes vajavad ka hoolt. Kindel on, et madalat vererõhku piimaseen velgi madalamaks ei tee. Seniks kõik. Teinekord lisage ka veidi infot enda kohta: vanus, sugu ja lähemalt ka varasematest terviseprobleemidest. Kas küüslauk mõjub ainult siis, kui teda närida näiteks leiva peal või mõjub ta ka siis, kui ta katki pressin ja piimaga segan ja ära joon? Olen leidnud, et viimase kasutusvariandi puhul ei jää küüslaugulõhnasid.

Nii eritub temast ka lenduvaid fütontsiide ehk viirusevastaseid aineid, mis toimivad ka ninaneelus ja hingamisteedes, kuhu need ei pääse, kui küüslauk lihtsalt vedelikuga alla neelatakse.

Kas minu kirglik šampanjaisu võib mingil moel mõjuda maksatalitusele, sest mul pole ju sapipõit. Aeg-ajalt tekivad parema roidekaare alla pistvad valud. Aga hea šampus kaalub valud üles. Muud alkoholi ei tarbi. Šampanja on lahja alkohol, milles sisalduv süsihappegaas mõjub sapieritusele soodustavalt. Kuna sapipõit ei ole, valgub sapp peaasjalikult soolde, hiljem ka laienenud ühissapijuhasse, mis käitub kui sapipõie aseaine.

Peale joogi tarvitamist on soovitav kerge eine. Arstina meenutan ka seda, et igapäevaselt 50 g absoluutset alkoholi võib viia maksa pöördumatu kahjustuse, tsirroosi tekkeni 10—15 aasta jooksul. Kui Teie šampanjakogus päevaselt ületab ml on see oht reaalne. Ei usu, et just nii palju igapäevaselt seda jooki tarvitate. On veel üks oht, nimelt kusihappe tõus veres, mis võib viia podagra, ehk üpris vastiku liigespõletiku tekkeni. Kirjas on, et aitab ravida kõrgvererõhutõbe, ateroskleroosi, südame isheemiatõbe, suhkruhaigust, kroonilist hepatiiti, mao ülehappesust, kilpnäärme ületalitlust, on lahtistava ja ussnugiliste vastase ja kasvajatevastase toimega, tõstab organismi vastupanuvõimet, ravib tuberkuloosi, naha- ja limaskestade põletikke, alandab vere kolesteroolitaset, on üks parimaid dieedipreparaate.

Kuna pudel seda õlilist eliksiiri maksab umbes krooni, tahaks teada, mida arvavad sellisest imerohust arstid, võib tal olla kas või ükski nimetatud toimetest või on tegemist tarbija petmisega. On ta Teie arvates üldse kuidagi organismile kasulik, kas soovitate osta? Isa tervise tõttu hakkas neiu elama koos oma vennaga. Jälle uues keskkonnas ja jälle uute halbade sõpradega kogu eluviis jätkus.

Kui lapsel kõht valutab

Vahepeal oli arvamus, et ta on jäänud rasedaks, kuid testi tehes tegime kindlaks, et õnneks see nii ei ole. Peale seda tundis ta ennast veel eriti hästi ja kergendunult ning jätkas kõike. Nüüdseks on asi nii kaugel, et ta jooksis venna kodust ära ja elas sõbranna juures. Sõbranna emale see ei meeldinud ning siis kolis ta oma poisi juurde.

Peale seda on tekkinud kätele tsüstiit palju vee joomine ja kriimustused, aga tema meel on hea. Armid võivad ka mujal olla, aga keha ei ole saanud vaadata. Tundub, et seksimängud või poisi mõjutused on päris kaugele läinud. Mis võimalused ja õigused on vennal? Kui venda ei ole ametlikult määratud õe hooldajaks, siis on venna õigused vaid moraalset laadi, st ta saab oma õega rääkida, teda kuulata, püüda teda mõjutada tegema teisi valikuid, ka pakkuda talle teisi valikuid.

See on võimalik siis, kui venna ja õe vahel on usaldussuhe, õde on nõus venda kuulama ja venna arvamusega arvestama. Loodatavasti on vennal olemas vennalik mõjuvõim ehk autoriteet — sel juhul saab ta neid olukordi koos õega arutada, võtta jutuks, kui palju ta olukorra pärast muretseb, mida kõige rohkem pelgab, kuidas seesugune eluviis võiks mõjutada õe tulevikku: tema tervist, haridusteed, valikuid tulevastes lähisuhetes, pere loomist.

Ilmselt ka suhteid vennaga. Võib ju olla, et tal ei olegi juhust, põhjust või tahtmist neile asjadele mõelda olnud, kuid vennaga koos ehk saaks seda teha. Ta on teel täiskasvanu elu poole ja kõik, mis kunagi kodust ja kasvatusega kaasa saadud on, peaks olema kaasas. Vägisi kedagi muuta ei saa, koduarest vaevalt et aitab.

Kui vend on püüdnud piisavalt teda kuulata, tema valikutest aru saada, püüdnud suunata, mõista ja toetada, ent õde jätkab samasugust ohtlikku elu, siis ega muud olegi, kui tuleb leppida sellega, et ta küll püüdis, kuid ei õnnestunud. Kui olukorrad kujunevad selliseks, et on vaja ka arsti või politsei abi, siis tuleb pöörduda. Kui on kahtlus, et õega on juhtunud midagi, mis nõuab politsei sekkumist, tuleks pöörduda noorsoopolitseisse.

Laps saab kohe 6, oleme üritanud päevakavaga elada sündimisest saadik, kuid ebaõnnestunult. Laps kas magas liiga vähe või valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana kaua ja söögiajad läksid nihkesse. Alati on juhtunud nii, et päevakava elluviimine ebaõnnestubki totaalselt. Kas on olemas lapsi, kes lihtsalt ei saa ja ei suuda päevakava järgida? Meie lapsel on diagnoositud hilise uneaja sündroom ja seetõttu oleks päevakava oluline, samas ei jää ta ikkagi magama.

Laupäevad-pühapäevad erinevad argipäevadest. Suvi on lühike ja valget suveõhtut tahaks ta nautida kauem. Lisaks on kellakeeramine, mis mõjub laastavalt. Pika jutu lühike mõte — kas on lapsi, keda ei olegi võimalik režiimi raamidesse panna?

Küsitlused

Aitäh vastamast : ——— Vastab pereterapeut Meelike Saarna: Päevakava annab tõesti meie päevadesse teatud rahustuse, see on nii laste kui ka täiskasvanute puhul nii. Vanema oluline kasvatuslik ülesanne on luua kasulikke harjumusi, mis aitavad lapsel igapäevaste rutiinidega toime tulla ning rahustada ärevat meelt.

Kuna lapse maailm on tema enda jaoks paljus ettearvamatu ja määramatu, siis on hea, kui laps teab, mis millele järgneb: see lisab turvalisust. Harjumused aitavad ka elu organiseerida, samas on harjumused kasulikud ka selle poolest, et harjumus, millest on saanud automatism, aitab ühelt poolt energiat kokku hoida, teiselt seda sama energiat kasutada millegi uue õppimiseks, loovaks tegevuseks jne.

Näiteks: astun uksest sisse, võtan jalanõud ära, riputan jope nagisse, panen salli korvi, lähen pesen käed. Kordagi ei ole olnud probleeme ja doosi ei ole vaja olnud muuta.

KH äärmiselt põhjaliku uurimise tagajärjel ei leitud. Kästi asendada Marevan Pradaxaga, mida ei ole nõus ükski arst välja kirjutama puudub HK dotatsioon ja kardioloogi otsus oli siiski riskida ja jätkata Marevaniga. Kuidas toimida?

Sellel preparaadil pole tõesti haigekassa soodustust, aga näidustus kodade virvendusarütmiga insuldi profülaktikaks on täiesti olemas. Küsimus on enamasti ravimi hinnas. Kui Te olete suuteline Pradaxat ostma, siis ei tohiks olla probleemi selle ravimi kasutamises.

Kui Teile aga hind üle jõu käib, siis on probleem olemas. Teine asi on muidugi see, et ka Pradaxa kasutamisel võib tüsistusena tekkida verejooks.

Mõlemad preparaadid on ju antikoagulandid, toimemehhanism erinev, kuid toime sarnane. Seega me ei saa anda garantiid, et ka selle ravimi kasutamisel hemoglobiini langust ei teki. Ma arvan, et peate ikka oma kardioloogiga need asjad korralikult läbi arutama. Küsimus nr 42 Olen süvaveeni tromboosiga haige. Perearst kirjutas mulle antidepressandi — Ciraset 10 mg, juurde võtan esialgu xanaxit. Ciraseti infolehes on kirjas, et ravim mõjutab INR valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana.

Saan aru, et seda ravimit tarbides pean ravi jooksul iga nädal tegema INR analüüsi. Kas see on mulle sobilik ravim? Ka nendel patsientidel, sagedane urineerimine teismelises ilma valuta põhjustab ravi INR püsib muidu väga stabiilselt terapeutilises vahemikus.

Kui aga uue ravimi lisamise järgselt INR ei muutu või stabiliseerub kiiresti teiseks-kolmandaks määramisekssiis edasi pole vajadust tingimata iga nädal analüüsi teha. Tavaliselt võetakse ka antidepressanti pikemalt, vähemalt 3 kuud. Uuesti oleks vaja INR analüüsi kontrollida mõned päevad pärast ravimi kasutamise lõpetamist. Nii tuleks käituda kõikide ravimitega, mis raviskeemi lisatakse ehk mis ei ole püsivalt Marevani kõrval raviskeemis.

Küsimus nr 41 Tere. Olen 18 aastane naine ning 2 nädalat tagasi avastati kopsuarteri vasakus alasagara harus ja osalt ka alasagara segmentaalsetes arterites trombimassid.

Põhjuseks antibeebipillide kasutamine. Haiglas sain süste ning Marevani, kodus jätkan raviga Xarelto 15mg x 2. Sooviksin teie arvamust ravimi Xarelto kohta. Ning tegelesin eelnevalt võrkpalliga, millal ja kui intensiivselt võiksin treeninguid jätkata?

Korralike ja suurte ravimuuringutega on tema efektiivsus süvaveeni tromboosi ja KATE ravis tõestatud. Loomulikult pole meil veel suurt isiklikku kogemust, aga ka see tasapisi suureneb ja siiani negatiivset tagasisidet ravimi koht pole minul ega mu lähimatel kolleegidel küll olnud.

Tahaksin ainult meelde tuletada, et ravi esimesel kolmel nädalal on 15 mg kaks korda päevas ja pärast kolme nädalat on ravi üks 20 mg tablett üks kord päevas. Treeningute alustamise kohta on nõuannet raskem anda. Kui Teil pole enam mingeid kaebusi, siis võite tasakesi treeningutega alustada, aga vältida tuleks sellist treeningut, kus on kukkumiste-vigastuste oht olemas. Küsimus nr 40 Tere, olen 23 aastane, naine.

Kuna kateetrite sisestamise kohta tekkis suur sinikas ning see koht oli paistes, ei saanud ma korralikult kõndida ~ nädala peale protseduuri kõndisin ikka, aga mitte väga pikki vahemaid. Nüüdseks on kõik korras, aga kõik need kolm kuud ma olen pidevalt kartnud trombi, kuna ma ei tea selle kohta just palju.

Minu küsimus on- kas protseduurijärgne oht trombi tekkeks peaks peale kolme kuud olema kadunud? Mida ma peaksin jälgima kui üldse? Pärast kolme kuud on protseduuride järgne tromboosioht tõesti kadunud. Aga alati, kui on tervisemuresid, tuleb perearstiga nõu pidada.

Rahulikku jõuluaega! Küsimus nr 39 Tere, olen Jäin natuke rohkem, kui 2 kuud tagasi välismaal haigeks. Raviti haigusi mis hilisel uurimisel osutusid valeks ja jäeti ravimata haigus ed mis oleks vajanud suuremat tähelepanu.

Võtsin kuu ajaga alla ligemale 12 kg, selle sama haiguse käigus. Üldiselt olen aktiivne inimene ja töö on olnud pidevalt jalgadel. Valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana kuu aja jooksul olen hakanud tundma oma vasakus käes ja jalas eriti jala laba osas valu, nõrkust, krampi ja surinat.

Kurtsin seda ka perearstile, aga ta ei pööranud suuremat tähelepanu. Vahel harva lööb ka paremas käes paar sõrme nõrgaks ja siis krampi. Aeg ajal lööb ka tugevaid torkeid südame piirkonnas… kas tõsiseks muretsemiseks on põhjust? Püüan end valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana rahustada, et võibolla on tegu lihtsalt lihaskrampidega…aga samas millest need kül nii äkki tekkinud on?

On tehtud vereanalüüsid mis arsti sõnul kõik olid normis. Palun väga vabandust, kui tülitan vales kohas.

Väga raske on Teile nõu anda, sest kaebused, mida esitata on väga mittespetsiifilised, s. Samas jätate nimetamata, missugust haigust milliseid haigusi põdesite. Küsimus nr 38 Tere, olen võtnud pille umbes 8 kuud. Mingil hetkel on jala siseküljele — põlve juurde suurem sinine koht tekkinud, nagu oleks veresoonelaiend vms.

Ise arvan, et tekkis rasedusega, nüüd enam väga kindel ei ole. Suvel mäletan, et oli pidevalt õhupuudus ja jõuetu olek. Nüüd on pigem peavalud ja jalgadele mõned sinakamad kohad juurde tekkinud. Kas peaksin igaks uhuks pillide võtmise lõpetama ja pöörduma perearstile? Loogiline oleks siiski toimida nii, et kõigepealt pöördute perearstile ja arutate temaga oma mured läbi ning siis vajadusel, kui arst seda soovitab, lõpetate mingi ravimi tarvitamise või teete vajalikud uuringud.

The Great Gildersleeve: Labor Trouble / New Secretary / An Evening with a Good Book

Ei ole mõistlik internetist või foorumitelt saadud teadmiste kildude alusel teha ravi muutvaid otsuseid. Väga paljudel juhtudel on siiski oluline vahetu kontakt arstiga, kes kuulab ära Teie kaebused ja teeb ka alati esmase ülevaatuse ning seejärel juba järgnevad otsused. Küsimus nr 37 Eile tundsin, et vasak käsi on küünarnuki lähedalt valus.

valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana kuidas vabaneda sagedasest urineerimisest naistel öösel

Lähemalt uurides leidsin, et threads uriinis tsüstiidi ajal oleks naha all nagu muna. Täna hommikul ärgates oli käsi nö surnud samuti. Kas tegu võib olla tromboosiga? Tromboos ei väljendu tavaliselt konkreetselt piiritletud väikese koldena, turse tekib enamasti ikka suurel osal või isegi tervel jäsemel.

Küsimus nr 36 Tere, mu vanaema käis põlve operatsioonil ja peab nüüd 1,5 kuud pikali olema, et tromboosi ei tekiks. Operatsioonist on nüüd möödas pea 3 nädalat ja eile jäi tal alaselg väga haigeks ja on väga valus…. Kas seal võib olla tromboos või on siiski külm läbi käinud? Kuulen küll esimest korda, et tromboosi ärahoidmiseks on määratud voodirežiim. Vastupidi, voodisolek, s.

Kardan, et olete koos vanaemaga küll millestki väga valesti aru saanud. Alaselja valu ja paistetus pole siiski sümptomid, mis tromboosile viitaksid.

Äkki ongi põhjuseks see pikk lamamine. Ruttu voodist välja! Küsimus nr 35 Minul oli Nüüd on soov uuesti rasestuda. Naistearst arvas, et võiksin enne rasestumist võtta Hjertemagnyli tablette ja hiljem kui jään rasedaks siis hakkan süstima. Mis koguses peaksin tabletti võtma ja kas see on OK, kui mul on olnud varem kaks korda kaksteistsõrmiksoole haavand?

Ja mis koguses ma hiljem madalmolekulaarset hepariini peaksin süstima? Selleks süstitakse madalmolekulaarset hepariini profülaktilises doosis kogu raseduse valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana ja 6 nädalat pärast sünnitust. Venoosse tromboosi profülaktikas ei ole aspiriinist Hjertemagnyl kasu. Võib-olla oli Teie günekoloogil mingi muu põhjus selle soovitamiseks?

Soovitan võimalusel enne teha ka gastroskoopia, et hinnata võimalike tüsituste veritsuste riski. Vajadusel saab ju määrata paralleelselt mao kaitseks ravimeid, näiteks prooton-pumba inhibiitoreid. Kui Teil oli rasedusega seotud süvaveeni tromboos, kas trombofiilia markerid on Teil määratud? Küsimus nr 34 Kas on kusagil olemas mingi kirjandus õige toitumise kohta tromboosiga? Mitmel interneti leheküljel on küll kirjas mida võib ja mis ei ole kasulikud, kuid kas kusagil räägitakse retseptidest?

Kuivõrd tromboosiga on üles kerkinud ka kolesterool ja kui lugeda mida ühe puhul võib ja teise puhul ei ning vastupidi, siis on küll tunne, et peaaegu midagi ei tohi. Tõtt öelda ei oska ka perearstid sellel teemal eriti sõna võtta, ehkki haigus ei ole ju eriti haruldane.

valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana kas tsüstiit on nakatunud läbi

Tahaks hakata kasutama ka vitamiine ja toidulisandeid, kuid jällegi on see, et keegi ei oska midagi öelda, soovitada. Venoosse tromboosi korral ei ole tegelikult rangeid toitumissoovitusi, süüa tuleb tervislikult ja kindlasti on väga oluline jälgida, et kehakaal ei oleks suur. Sest ülekaal ise on nii arteriaalse kui venoosse tromboosi riskifaktor. Erandiks on muidugi need juhud, kui on rakendatud ravi Marevaniga.

Sel juhul tuleb küll toitumist hoolikamalt jälgida. Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin Marevan.

Ka toidulisandite ja vitamiinide kasutamine Marevaniga ravi perioodil ei ole soovitav, eriti tuleks vältida K-vitamiini sisaldavaid preparaate ja toiduaineid. Arteriaalse tromboosi ja kõrge kolesterooli puhul on toitumissoovitused loomulikult pisut rangemad. Kõrge kolesterooliga patsientidele on head toitumisalased soovitused näiteks saadaval netis lehel www.

Küsimus nr 33 Tere, olen Põdesin jõulude ajal kopsuarteri trombembooliat. Hetkel tarvitan Marevani 7,5 mg ja perearsti määratud Atorvastatini kolesterooli alandamiseks mis ootamatult kõrgeks läks. Aeg-ajalt on mul tunne nagu hakkaks pea ringi käima mõnikord kõrvus kumiseb, pulss tõusebvõib tekkida ka kerge paanika, et hingamisraskused korduvad.

Kas sellised peapööritused on normaalsed või mida nendega ette võtta saaks? Selle valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana puhul sõltub patsiendi enesetunne palju sellest, kui ulatuslik haigus oli, s. Tavaliselt küll korraliku Marevan ravi foonil kui INR on vahemikus kaebused taanduvad suhteliselt kiiresti.

Teil peaks ka nagu olema pigem nii, et vaevused taanduvad. Muidugi võib olla, et kaebusi võimendabki kerge paanikahäire, sest haigus iseenesest on tõsine ja hirm selle kordumise ees on igal inimesel. Aga kaebuste põhjuseks võib-olla hoopis mõni muu lisandunud terviseprobleem, näiteks vererõhu kõikumine jne.

Soovitaksin perearstiga nõu pidada, võib olla on vajalikud lisauuringuid. Probleemide püsimisel võib perearst suunata Teid ka meie haigla tromboosikabineti vastuvõtule. Küsimus nr 32 Mul on diagnoositud faktor V Leideni mutatsioon. Vasema jala süvaveeni tromboos all sääreosas ca 2 aastat tagasi, sellest ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,6 doos 12mg. Viimase kuu jooksul on jalg rohkem turses, tugev kuumav valu kohe, kui hommikul tõusen.

Tugisukata üldse olla ei kannata. Jalg on ka ümbermõõdult kogu ulatuses tunduvalt jämedam kui parem jalg. UH doppler reieosast põlveni midagi uut ei leidnud eelmisel nädalal teginsääreosa arst ei vaadanud. Kuidas edasi käituda? Mis oli põhjus, miks sääre osa ultraheliga ei vaadatud, seda ei oska kommenteerida. Kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et Teil on välja kujunenud nn.

Aga kuna kirjeldate, et just viimasel kuul on asi jälle hullemaks läinud, siis oleks ilmselt vajalik ikkagi ultraheli uuring terve jala süvaveenidest.

valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana miks see valutab veidi kuid see ei ole tsüstiit

Mõnikord on vaja trombide lahustamiseks hoida INR kõrgemas vahemikus 3- 3,5. Mõnikord on vajalikud täiendavad uuringud, et korduva tromboosi riskifaktoreid hinnata. Pidage nõu perearstiga, kindlasti suunab ta Teid vajadusel tromboosikabinetti või veresoonte kirurgi konsultatsioonile. Ärge ainult loobuge tugisukkade kandmisest, nende kasutamine on näidustatud v.

Küsimus nr 31 Olen 38 aastane naine. Põdesin aasta tagasi kopsuarteri trombembooliat, mille põhjuseks Leideni mutatsioon ja antibeebipillid. Tarvitan Marevani 7,5mg ja 9mg vahelduvalt ülepäeva. Nädala pärast on mul plaanis Silmakliinikus väike op. Mitu päeva enne op. Loen Teie kirjast, et kopsuarteri trombemboolia oli Teil aasta tagasi.

Reeglina ravime me kopsuarteri trombembooliat Marevaniga kuus kuud. Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud? Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada? Kui muidugi ei ole mingeid erilisi valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst! Küsimus nr 30 Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi teine varem küsinud.

Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas. Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata.

Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5. Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei näita midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras. Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist?

Mis selle põhjus võiks olla? Millega saaks seda ravida? Nüüd ma ei teagi, kas oleks mõistlik minna oma perearsti juurde või peaks kiirabi kutsuma? Küsimusi sai mitu aga ehk saate neile vastata. See tähendab, et süvaveeni tromboos lülitati välja ehk Teil ei ole haigust, mille puhul peab kiiresti ravi rakendama. D-dimeerid on analüüs, mille väärtus on alati tõusnud, kui tegemist on süvaveeni tromboosiga, see on tõsi, kuid D-dimeeride tõus võib olla seotud ka paljude teiste seisundite ja haigustega, see tähendab, et ta ei ole väga spetsiifiline analüüs.

Peale süvaveeni tromboosi on veel palju haigusi, mis võivad jala või jalgade turseid põhjustada, näiteks südamepuudulikkus, neeruhaigused, traumad, liigesprobleemid, lümfi äravoolu takistustega seotud haigused jne. Loomulikult peate pöörduma oma perearsti poole! Kui me kutsume kiirabi asjata, siis ühel päeval võib juhtuda, et kui me tõesti vajame erakorralist abi, võib see abi hiljaks jääda. Küsimus nr 29 Tere! Mu emal on tehtud jala veenioperatsioon jala pinnal olid enne näha looklevad jämedad veresooned; nüüdki jalad pidevalt tursuvad kuuma ilma ja koormusega.

Ka minul näha jalgadel peent veresoontevõrgustikku ja siin-seal ka jämedamaid looklevaid veresooni olen 38 a. Peavalude profülaktikaks võtan aeg-ajalt verd vedeldavat Hjertemagnyli, sest peavalud tulevad mul kergemini, kui veri pakseneb. Kas Hjertemagnyl võiks jalaveresoontes probleeme ennetada või on asi hoopis vastupidine?

valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana sagedane hommikune urineerimine naistel

Ei ennetuses ega ravis. Kui Teil on tekkinud juba pindmised jala veresoonte laiendid, siis võib abi olla hoopis tugisukkade kandmisest. Vaadake meie tromboosi leheküljelt patsiendi materjalide rubriigist.

valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana mis ravimid cystiteti joogi ajal

Ja kindlasti on oluline liikumine, õigete jalatsite valik ning jalgadele vajalikul hetkel ka puhkuse andmine. Proovige kasutada ka Lioton salvi, kui jalad väsinud ja turses. Küsimus nr 28 Tere! Kas on reaalne, et 16 aastasele tütarlapsele pandi diagnoosiks kopsutroomboos ja öeldi et elada on jäänud valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana kuud? Kas on tõesti võimalik, et mingid ravimid või kirurgiline sekkumine ei aita?

Kindlasti pole see reaalne. Kopsuarterite trombemboolia võib tõesti olla ka aastasel tütarlapsel, aga selle haiguse raviks on olemas väga head ravimid. Ja paranetakse sellest haigusest väga hästi. Küsimus nr 27 Kirjutasin Teile Ortopeed määras 10 Zibor süsti ja pärast seda jätkame Marevaniga.

Kas Zibor on ohutum kui Marevan? Millised ravisukad oleksid vajalikud? Vastus Tere! Süvaveeni tromboosi ravi alustatakse madalmolekulaarse hepariini ja marevaniga tavaliselt koos, sest Marevani toime ei tule kohe esimeste tablettide sissevõtmise järel. Kui INR jääk uriini verega on terapeutilises vahemikus, s.

Kahte nii erinevat ravimit ei ole õige võrrelda, Zibori toime on kiirem ja toimeaeg lühem, oma veritsuse riskid on mõlemal ravimil. Teie vajate ravisukki, rõhuga mmHg. Tervitades, Küsimus nr 26 Olen Sain süste ja Marevani. Nüüd olen Marevani peal. Kas sellisel juhulkui oli kopsutromboos, on mul üldse lootust võtta ette reisi kasvõi km peale kui vajadus arsti juurde minna?

Ka mitte lendamiseks. Küsimus nr 25 Olen Mul diagnoositi Praegu süstin Zibori. Kas süvaveeni tromboosi raviks ongi ainult ülalmainitu või on ka operatsioon võimalik ja millest lähtudes ravi otsustatakse?

Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst? Kas võin jalga südamest kõrgemal hoida ja saunas leili võtta? Kas pean liikuma võimalikult vähe ja kui, siis kui kaua pean liikuma vähem? Kas nn voodirežiim on vajalik? Olen liikuv inimene ja minu jaoks on lihtsalt voodirežiim üsna talumatu. Kas Ziboriga ravimine on tõhusam ja ohutum kui Marevaniga?

Ka mujal maailmas tehakse seda väga harva ja tüsistunud juhtudel. Tavaliselt alustatakse madalmolekulaarset hepariini mille esindaja on ka Zibor ja Marevani koos. Süstid lõpetatakse, kui Marevani toime on saabunud, s.

INR analüüs on ravivahemikus analüüsi vastused jäävad vahemikku Kas Teie või Teie raviarst otsustasite ikkagi kogu ravikuuri teha ainult süstidega? See jääb natuke Teie kirjast arusaamatuks. Ka see on võimalik, kuid tavaliselt ei soovi patsiendid ennast nii pikalt süstida ja ka suurem hinnasoodustus madalmolekulaarse hepariini süstidele on ainult 10 päeva.

Kindlasti käib süvaveeni tromboosi raviskeemi ka tugisukkade kandmine, loodan, et Teid on sellest samuti informeeritud. Voodirežiim pole kindlasti vajalik, liikumist ei pea piirama, kui turse ja valu on taandunud. Kuni püsib valu ja turse, ei soovitaks ma siiski tugevat koormust ega leili saunas. Pange tähele, kas valu käib hoogude kaupa või on pidev, kas valu allosas kõhtu tüdruk on 14 aastat vana nõrgeneb või tugevneb, kas väljuvad gaasid teevad lapse olemise kergemaks.

Uurige, kas valu esineb pigem üla- kesk- või alakõhupiirkonnas, kas see algas järsu hoona või mitte, kas see on seotud söögikorraga. Kui valu püsib või lisandub oksendamine, palavik või mõni muu äge sümptom, tuleb kohe pöörduda arsti poole.

Kui tegu on stressist põhjustatud funktsionaalse kõhuvaluga, siis esineb ebamäärane valu naba piirkonnas, millega ei kaasne muid tunnuseid ja mida ei esine öösel. See ei nõua tingimata lapsele ravimite andmist. Ärge alahinnake lapse kaebusi - kõhuvalu vaevab teda tõesti.