Liigu sisu juurde

Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin Marevan. Anne Kirssi vastuvõtule. Ainult siis on Marevanravi efektiivne, aga samas võimalikult ohutu. Kui suure riski ma endale võtan uuesti rasestuda marevan ravi ajal,kindlasti tuleb minna nii ruttu kui võimalik üle madalmolekulaarsele hepariinile. Pidage meeles, mida te viimase 24 tunni jooksul sõid. Võite alustada ujumisest, kus kehakaalu mõju on väiksem; teinekord on abi tugisukkade kandmisest, väga oluline on valida sportimiseks õiged jalatsid.

Munaroad, kohupiimakreemid, juust, kala või tailiha püsib kaua maos, kaitseb limaskesta ja aitab vältida ägedat valu. Toidumürgitus tekitab hootisi, kohati tugevamaid, kohati nõrgemaid kõhuvalusid. Sellega kaasnevad iiveldus ja kõhulahtisus. Sel juhul on soovitatav võimalikult palju puhast vett või teed juua ning söömisest soolestiku lõpliku tühjenemiseni loobuda.

Kui toidumürgituse on põhjustanud seened, kui valud tugevnevad või sellele lisandub peapööritus, palavik või nõrkus, helistage välja kiirabi. Kui kõht valutab ebamäärastel põhjustel ja hooti, võivad süüdi olla ussnugilised.

Sügiseti nendega nakatumine sageneb, sest süüakse rohkesti värskeid juurvilju, neid korralikult pesemata või koorimata. Ussnugiliste olemasolu teeb kindlaks arst. Tugevad valud Ägedad põletikud, sapikivid või song tekitavad tugevaid kõhuvalusid. Need kas esinevad hooti, kiirguvad teistesse kehapiirkondadesse või on tugevneva iseloomuga. Tugev valu on kindel signaal, et tuleb kiirabi välja kutsuda või arsti juurde minna.

  • Lehekülje allpool näete esitatud küsimusi ja arsti poolseid vastuseid.
  • Samuti valu paremal küljel all võib avalduda ovulatsiooni ajal munaraku vabanemise hetke.
  • Enamasti on kurikaelaks mõni viirus, mis meile ka suvel hõlpu ei anna.

Naistel võivad tugevad alakõhuvalud, mis kohati ristluupiirkonda kiirguvad, olla menstruatsiooni ajal. Aneemia ei ole tromboosiprobleem. Aneemia põhjuste selgitamiseks paluge perearstil suunata mõne tubli sisersti juurde, et selle põhjusi selgitada ja ravi korraldada. Kaljusaar Küsimus nr 73 Tere! Olen 24 aastane neiu. Mure veenilainenditega. Ise ravisin neid eelnevalt Troxevasin geeliga ja võtsin ka Aescuven tablette ning kandsin tugisukki.

Ilma muutusteta! Pöördusin arsti poole alles hiljuti. Tema soovitas Troxevasin geeli ja Lioton ´t ja Mobiven kapsleid. Teise arsti juurde mind kohe saata ei tahtnud. Kui ma tööl 8 tundi püsti jalu pean olema, betoon põrandal siis õhtuks on küll jalad väsinud ja valutavad. Öösiti on ka jalad krampi kiskunud. Kuid seda pole ammu olnud, võtsin vahe peal Magne B6, võibolla see mõjus.

Olen internetist uurinud varikoosi kohta päris palju ja olen aru kuidas ravida sooda tsüstiit, et ega need geelid, rohud ja sukad neid laiendeid ära ei võta. Kuidas saab neist lahti kui perearst ei taha määrata teise arsti juurde? Kui hullud need siis olema peavad? Kuluta raha ravimitele, kui samas selle raha eest oleks võibolla juba laienditest lahti saanud, või vähemalt osadestki.

Kas on võimalik kuskil kirurgil või selle ala spetsialistil lasta neid uurida, ilma et selleks oleks vaja saatekirja? Ma leian, et targem oleks ju olemas olevad laiendid eemaldada enne kui need päris tõsiseks muutuvad?? Soovitan siiski panna aja veresoontekirurgi juurde ja siis paluda, et perearst annab saatekirja.

Igal inimesel on õigus saada ka eriarsti konsultatsiooni, kui perearsti soovitused ei aita. Ja kuna veenilaiendid segavad elukvaliteeti, siis kirurgiga konsulteerimine on hea mõte. Veresoontekirurgidest soovitan dr. Palmiste-Kallion, kel pidi midagi ka facebookis olema kui olete kasutaja, leiate sealttöötab Ida Tallinna Keskhaiglas. Evo Kaha võtab vastu Lääne Tallinna Keskhaiglas ja on eravastuvõtt ka kusagil. Põhja Eesti Regionaalhaiglas soovitan dr. Tiit Kivistik.

Kindlasti on rohkem häid arste, see on lihtsalt minu valik neist keda Tallinnas tean.

Mujal Eesti kohta ei oska midagi soovitada, lihtsalt ei tunne sealseid arste. Kaljusaar Küsimus nr 72 Tere kallid tohtrid. Selline mure, mul ema 67 aastat, põdenud insulti, aastaid olnud marevan ravil. Hiljuti perearst vahetas Pradaxa vastu kahenädalane tarvitamine viis INR vastust 0,78 väärtuseni, varem oli ,5 vahel. Tuleb välja et ravim ei toimi ja veri läks paksuks. Perearst ei oska midagi teha. Kas keegi saaks aidata. Olen väga mures ema pärast.

Pradaxa on igati hea ravim ja toimib samahästi kui Marevan ning paljudes aspektides omab isegi eeliseid Marevani ees. Pradaxa ja teiste uute antikogulantidega ei peagi INR mõõtma, sest see ei anna toimetugevuse kohta infot. INR on ainult Marevani toimetugevuse hindamiseks ja uute antikoagulntide kasutmisel sh Pradaxa ei peagi seda mõõtma.

Olen veendunud, et Pradaxa omab head toimet Teie ema verevedeldamisel ja muretsemiseks pole põhjust. Kaljusaar Küsimus nr 71 Selline mure, et ma olen esimest korda antibeebi pillidel ning neli päeva olen neid võtnud.

Selle tulemusel on viimastel päevadel täheldanud ebameeldivat jalgade külmumist ja tundetust kohati isegi kerget valulikkustsamuti on ka käelabad külmad, aga mitte nii hullusti.

Kas asi võib olla pillidest, kuigi pean tõdema, et käed ja jalad on mitu aastat jahedavõitu pigem olnud, aga mitte nii hullisti kui praegu. Külmus ja jahedus ei ole antud situatsioonis tingitud tromboosist. Kas see on beebibillidega seotud kõrvaltoime, peab natuke pikemalt võtma, et jõuda järeldusele asjade seotusest.

Kaljusaar Küsimus nr 70 Küsimus on selline. Olen võtnud trompaxit umbes kümme või rohkem aastat ja nüüd tekkis veritsust algul mõtlesin, et on tegemist naistehaigusega läbisin kontrolli ja kõik oli korras kuid veritsust jäi. Kui ravimit ei võta siis veritsust kaob. INR oli 2,7 öeldi et veri on paks. Aga millest ikka see veritsust kas on mõnest teisest ravimit kokku on ravimeid päevas 9.

Vabandust aga ma ei tea, mis ravim on trompax, ka google ei anna sellele vastet, seega ei saa Teie küsimusele vastata.

"Naiste parema külje valu alakõhus: kuidas ära tunda põhjus ja mida teha?"

Kui on veritsus, siis võiks kaaluda INR 2,5 vahemikus hoidmist. Aga kõik sõltub näidustusest mille pärast ravimit tarvitate ja kas seda võib teha peab ikkagi otsustama arst, kes teab kogu Teie haiguse kulgu. Kui Trompax on pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele mingi firma nimetus, siis enamus juhtudel aspriini koos marevaniga pole vajalik tarvitada, jällegi otsustab raviarst personaalselt.

Need on keerukad otsused, kui te sööte 9 ravimit, siis peab haigusi mitu olema ja neid kõiki aspekte tuleb arvestada. Kaljusaar Küsimus nr 69 Kui tõsine on minu arterite ja veenide olukord, kui minu haigusnäitajad on sellised: UH:GSV 1cm diameetris refluksiga SFJ tasandil 0,83diameetriga reie tasandil refluksiga. Refluks kuni sääre alumise osani.

VParva 0,3vasakulVG vabad. VTP vaba. Perforandi puudulikkus sääre alumises osas paremal. Diagnoos: alajäsemete vaariksid e. Saphena paremal. Planeeritakse vahtskleroseerimine. Käisin erakliinikus, kus tuleb vist suur raha välja käia. Palun öelge oma arvamus. Kui Te olete käinud veenide ultrahelis, siis on Teid sinna mingi probleemi pärast saadetud ning pärast uuringu tegemist annab Teile vastuse see arst, kes Teid uuringule saatis.

Kahjuks meie ei saa niimoodi kirja teel konsulteerida ning anda Teile vastust, mis seisus Te olete ning mis oleks Teile parim ravi. Sukles Küsimus nr 68 Mul avastati süvaveeni tromboos juunis. Nüüd on kõik jälle ok ja ravimeid võtma ei pea. Leiti, et mul on geneetiline soodumus saada tromboosi ja rasestumisvastased pillid aitasid sellele kaasa. Olen aastaid olnud ka doonor ja arst, kes mind ravis, ütles, et nüüd, kui ma verevedeldajat enam võtma ei pea, võin jälle doonor olla.

Käisin siis doonoriks, aga seal öeldi, et enam ei tohi anda verd. Kas ongi nii, et kui mul on korra olnud süvaveeni tromboos, siis enam ei sobi doonoriks? Minu teada võib trombofiiliaga geneetiline eelsoodumus tromboosile inimene verd küll anda.

Tavalise doonori puhul ei kontrolli seda keegi ja paljudel inimestel on see geen. Süvaveeni tromboosi puhul, kui ta oli põhjustatud riskifaktoritest nagu teil beebipillid ja enam antikoagulanti ei tarvita, minu arust võiks verd anda. Kas põhjendati ka, miks ei võeta verd. Tasuks veelkord üle küsida, kui ei põhjendatud.

Kui suure riski ma endale võtan uuesti rasestuda marevan ravi ajal,kindlasti tuleb minna nii ruttu kui võimalik üle madalmolekulaarsele hepariinile. Kas hepariin ravi on sama efektiivne kui marevan ravi või on mul hepariin ravi ajal suurem oht tromb saada? Kuidas see lootele mõjub? Kas rasestumine on veel üldse mõeldav,sest ohtusid on päris palju? See ei ole veebipõhine arutamise teema. Teil on vaja saada tromboosi spetsialistilt korralik konsultatsioon ja otsused ametlikult paberil.

Rasedusega seotud asjad tuleb enne korralikult läbi arutada ja kokku leppida tegevuskava. Seejärel võtke pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele saatekiri ning kaasa kõik olemasolevad meditsiini dokumendid, siis saab sellest konsultatsioonist sündida ametlik otsus ja strateegia Teie tuleviku osas. Parimaga, Heli Kaljusaar Küsimus nr 66 Nimelt mul on 2 last ja teise raseduse ajal 7 kuu pealt diagnoositi mul tromboflebiit, ehk siis trombid pindmistes veenides.

Veenilaiendid on mul väga suured ja probleemsed juba pikki aastaid, perekonnas on olnud see päritud emaliini pidi. Süstisin enne sünnitust 2 kuud Clexani, peale sünnitust oli verekadu ml verd, tehti vereülekanne ja 2 päeva pärast sünnitust tekkis uuesti tromb pindmises veenis, süstisin jälle clexani 2 kuud. Nüüd küsimus, sooviks uut rasedust vältida ja olen kuulnud nahaalla paigaldavast rasestumisvastasest implantaadist — kas see oleks mulle sobiv ja mis riske sellega kaaseb või sobiks spiraal?

Tean, et pillid ja plaastrid ei tohiks mulle sobida. Kunagi ammu kasutasin pille, eks ma odavad preparaadid kui tsüstiit sellega võibolla tegin enesele ka karuteene.

pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele valu kõhu allosas ja naiste lõikamine naistel

Kas on olemas analüüse, mis tuvastaks, kui suur on mu risk tromboosi osas? Selliste asjade nõustamiseks on arsti kabinet, mitte internet. Esiteks on arstil patsiendist rohkem vaja teada kui olemasolev jutuke, teiseks ega me analüüse ju läbi Interneti teha ei saa. Ja kes vastutab kui ma niimoodi valesti nõu annan. Diagnoose püstitakse ja ravi määratakse endiselt arsti kabinetis ka interneti ajastul.

Isiklikult soovitan dr.

  • Valu koht ja iseloom võivad viidata, milline organ häda kaebab.
  • Tühjendus suguelunditest.
  • Он немедленно включил монитор и повернулся к графику дежурств на стене.

Nõukast, kes tromboosispetsialistidest tegeleb kõige enam naistetromboosiga. Aga ka teised arstid on kenasti asjaga kursis. Anne Kirssi vastuvõtule. Kaljusaar Küsimus nr 65 Läbisin ndal aastal insuldi ja südameoperatsiooni. Mul on südameklapid asendatud proteesidega. Kasutan Marevani. Normaalsel inimesel IRN referents on 0, 1, Milline peaks olema minu vastav näitaja ja millest see sõltub?

IRN vahemikus 2,7 on arst minu puhul rahuldavaks lugenud,ravimikogust ei muuda. Näitaja 3 või suurem halb ja kogust tuleb vähendada.

pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele mitte möödub pikk tsüstiit

Tavainimesel ongi INR 1,0 lähedane, aga see on normaalne neile, kes Marevani ei tarvita. Marevanravi ajal peab INR püsima enamus inimestel 2,0 vahel, kui ei ole arsti poolt muid korraldusi antud.

Ainult siis on Marevanravi efektiivne, aga samas võimalikult ohutu. Igale mehhaanilise klapiproteesi tüübile ja vastavalt sellele, milline südameklapp on asendatud, on ettenähtud INR vahemik, kus Marevanravi on efektiivne st hoiab ära trombide tekke proteesklapil.

INR alla 2,0 pole marevanravi piisavalt efektiivne, et hoida ära trombide teket, sel juhul suurendatakse marevani kogust.

INR üle 3,0 hakkab aga tõusma veritsusrisk. Tavaliselt siis vähendatakse natuke Marevani kogust, et hoida õiges vahemikus st INR 2,0. Kaljusaar Küsimus nr 64 Jalgades on sipelgad juba aastaid. Nüüd aga on see tunne tulnud näkku ja keel suriseb tänasest alates.

Mida teha-kui ohtlik see on? Vastus: Tere! Kui kaebused püsivad, siis olege hea ja pöörduge perearsti poole. Sukles Küsimus nr 63 Tere, minu emal 73a diagnoositi a.

KATE südameseiskumisega,eduka taaselustamisega. Jäi peale seda Marevan ravile. Selle aasta aprillis opereeriti ta nekrootilise pankreatiidi tõttu kaks korda. Haiglas olles sai ta antikuogulantravi. Hetkel on ema hooldusravi osakonnas kosumas. Viimatisel perearsti visiidil öeldi, et kuna KATE oli eelmisel aastal, siis rohkem Marevani ei pea võtma. Alates augustist ei ole ta saanud ei Marevani ega Clexani. Kas oleks vajalik edasine antikoagulantravi?

Kui vajalik, siis milline? Esmalt on mul väga hea meel teie perekonna üle, et olete ennast tromboositeemadega kurssi viinud. Nekrootilise pankreatiidi ajal oli kindlasti näidustatud tromboosi profülaktika Clexaniga.

Kui äge pankreatiit lahenenud ning patsient saavutanud liikumisvõime st. Kui meil tegu nn.

Põhjus on valu paremas küljes

Kai Sukles Küsimus nr 62 Tere, sain eile arstilt positiivsed uudised, et trombe enam ei ole. Seega ta ütles, et Zibori tarvitamise võib järgi jätta.

Kuna lõpetasin eile Zibori süstimise. Kas võib esineda mingisuguseid võõrutusnähte? Ei ole. Kaljusaar Küsimus nr 61 Olin tromboosiga kahepoolne trombemboolia haiglas ning peale haiglaravi olen nüüd juba 6 kuud võtnud Xareltot vastavalt retseptile.

7 tarkust kõhuvalust

Kui pikalt on vajalik veel Xareltoga jätkata või kas on vajalik ravi muuta? Kui tromboos on pärast 5 kuut ravi ikka jalas, siis üks asi on kindel, et praegu peaks kindlasti ravi antikoagulandiga jätkama. Kui kaua ja kas vajalik ravimi vahetus, on mailtsi raske kommenteerida. Selleks pange ennast kirja mõne tromboosispetsialisti juurde.

Peeter Saadla. Head paranemist soovides, dr. Kaljusaar Küsimus nr 60 Mu vasakul jalal on veen tursunud ja teeb kõndimisel valu ,kannan ka tugitaldasid. Teen aednikutööd mis nõuab palju kõndimist. Tänan ette! Kui jalal on veen tsüstiidi tunnused tüdrukutes 8 aastat ja see valutab, siis võib olla tegemist veenipõletiku ehk flebiidiga ja lisaks võib olla ka tromboos selles pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele.

Et asjale selgust saada, soovitan pöörduda lähima haigla erakorralise meditsiini osakonda EMO kui veeni põletiku ja tromboosi kahtlusega. Diagnoos kinnitatakse või võetakse maha vereanalüüsi D-dimeeri ja vajadusel lisaks ultraheli doppleri alusel. Kuna tromboos vajab alati kiiremat tegutsemist, seepärast soovitus EMO, mitte perearst. Kaljusaar Küsimus nr 59 Tere! Olen 15 aastane tüdruk ning olen viimaste aastatega tähele pannud, et vahel peale trenni tegemist muutub üks sääremari kuidagi jahedaks ning on teisest sääremarjast suurem.

Jalga lõdvalt hoides ning sääremarja katsudes on see teisest ka palju kõvem. Kas te oskate öelda mis sellist reaktsiooni põhjustab?

Millise arsti poole peaksin pöörduma? On see üldse vajalik? Arvan, et trenni tegemise järgselt ühe sääremarja paksenemine ja jahenemine, kuid see mõne aja pärast kaob, pole tõsine probleem. Samas on mul teile küsimus-ega Te ei suitseta ega tarvita rasestumisvastaseid vahendeid? Minu küsimse taga pole uudishimu, vaid tahan aru saada, kas teil viks olla mingit kõrgenenud tromboosiriski.

Sukles Küsimus nr 58 Tervist! Ma olen aastane noormees. Mul on jalgades valud Sääre piirkonnas ja mul vist lõhkes vasakus käes keskosas veresoon verevalum on veeni peal. Kuid mõnel juhul on lubatud võtta spasmolüütikume ja sorbente.

Arst peab teatama ravimi nime ja võetud annuse. Diagnoosimisel on oluline ka muu teave - pikkus, kaal, halbade harjumuste olemasolu, toitumine, kroonilised haigused, inimese pärilikud omadused. Millal arsti juurde pöörduda Parempoolsed kõhuvalud on elutähtsate elundite tõsiste haiguste tagajärg. Kui need on kahjustatud, on suur komplikatsioonide ja pöördumatute muutuste oht.

Mis tahes valu kõhus paremal on põhjus kliiniku külastamiseks ja täielikuks kontrollimiseks. Pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele ja valutavad valud viitavad aeglasele põletikukursusele. Peate külastama arsti igal sobival ajal. Ärge viivitage, kuna põletik võib levida teistesse elunditesse ja põhjustada kudede orgaanilisi kahjustusi. Spasmid ja paremal asuv "lumbago" on soolekahjustuste, samuti gaaside kogunemise tagajärg selles.

Kui ebamugavustunne on talutav, ei kipu suurenema, võib patsient juua spasmolüütikumit ja pöörduda arsti poole igal sobival ajal. Ägeda ilmnemisega intensiivse valu korral peaksite viivitamatult olema tähelepanelik.

Väljakannatamatud ja torkivad valud - põhjus kiirabi kutsumiseks. Kui kõht valutab enam kui pool tundi ja ebamugavustunne muudab selle iseloomu või intensiivsus suureneb, pöörduge kliiniku poole või kutsuge kiirabi.

Valutav valu paremal Võimalik on arvata, miks aistingute ja kaasnevate sümptomite iseloomu tõttu oli küljel valu. See ei ole siiski põhjus eneseraviks.

Ainult sobiva kvalifikatsiooniga arst saab diagnoosida patoloogiat ja määrata õige ravi. Hingamiselundite haigused Parempoolne hüpohondriumi tsooni valulikkus võib viidata kopsupatoloogiale - kopsupõletik, abstsess, kopsuvähk, parempoolne kopsuarteri trombemboolia. Ebamugavustunne valutab ja on pidevalt kohal. Verehüüvete tekkimisel on valu intensiivne, torkiv.

Arst eemaldas endal ise pimesoole 3 Valu algab tavaliselt naba piirkonnas ja hiljem on tunda rohkem paremal pool alakõhus.

Kopsuhaiguste taustal on patsiendil palavik, hingamisraskused sissehingamise-väljahingamise akti rikkuminekuiv või märg köha. Onkopatoloogiate arenguga esinevad mittespetsiifilised sümptomid - nõrkus, apaatia, isutus, kehakaalu langus.

pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele põhjus valu valu allosas kõhtu

Kopsu membraanide põletikuga kaasneb palavik, joobeseisundi tunnused. Sügava hingeõhuga suureneb valu ribi all järsult, muutub torkiv. Mao patoloogiad Mao seinte põletik gastriit provotseerib harva ühepoolset valu. Ebamugavustunnet on tunda kõhu keskel, vahetult rinnaku all. Parempoolsed valud kaasnevad elundi parempoolse seina haavandiliste ja erosiivsete kahjustustega, polüüpide ja pahaloomuliste kasvajate moodustumisega.

Haavandite teke provotseerib kõigepealt spasme. Kuna patoloogiline protsess süveneb mao seina, muutuvad valud pidevaks, piirides lõikamisega. Need sõltuvad otseselt toidu tarbimisest. Sagedamini ilmub mõni aeg pärast söömist.

Kui haavand perforeerib, on valu väljakannatamatu, "pistoda". Onkopatoloogiatega - valutavad, tõmbavad, püsivad.

  1. Mis valu tähendab kõhu
  2. Если ключ так хорош, как о нем говорят, он взломает самый совершенный продукт компьютерной эры - абсолютно стойкий алгоритм цифрового кодирования.
  3. Sümptomite sagedane urinatsioonhaigus
  4. Голос Грега Хейла эхом отдавался в ее сознании: «Сьюзан, Стратмор меня убьет, коммандер влюблен в тебя!» Она подошла к огромному круглому порталу и начала отчаянно нажимать кнопки.
  5. Miks ei ole tsüstiit pärast antibiootikumide ravi
  6. Он обладал сверхъестественной способностью одерживать верх над всеми, кто бросал ему вызов.

Lisasümptomiteks on raskustunne, iiveldus, oksendamine, puhitus, palavik. Kõhunäärme probleemid Pankreatiit on kõhunäärme kõige levinum haigus. Ka rotaviiruse vastu vaktsineeritud lapsed põevad haigust kergemalt.

Bakteriaalsed nakkused Kui tugeva lihasevaluga kaasneb kõrge palavik ja väljaheites on verd, tuleb kiiresti arstiga ühendust võtta. Sel juhul on tõenäoliselt tegu bakteriaalse nakkusega, mis vajab täpsemat diagnostikat ning ravi.

Viirusnakkusega sarnaselt levivad bakternakkused inimeselt inimesele, nakkustekitajatega saastunud toidu pärast valus valu allosas kõhtu paremale naistele vee tarbimisel, aga ka toiduvalmistamise pindade kaudu.

Ägedalt kulgeva kõhuhaiguse korral on võtmeküsimuseks vee ja soolade taseme taastamine organismis. Salmonella on üks tuntumaid bakteriaalse toidumürgistuse põhjustajaid ja tänavuse juuni seisuga on Eestis registreeritud salmonelloosi juhtumit. Eriti ohtlik on, kui nakkuskandja töötab toitlustusasutuses ning tema kätelt satub bakter töötlemata toidule, milleks sageli on munad ja linnulihatooted või muu toores liha.

Kodus soovitab dr Jaanson pärast toore liha lõikumist kindlasti lõikelauda pesta, eriti siis, kui hakid sellel järgmiseks salatimaterjali. Düsenteeria on teine levinum bakteriaalne nakkus, mida nimetatakse ka mustade käte haiguseks.

Järk-järgult valu laskub ala naba, siis alla niude ala. Korraga tõuseb palavik, võib esineda iiveldus ja oksendamine, nõrkus ja isutus. Enteriit — limaskesta põletik peensooles. Valu paremas küljes alt paremal niudearteri valdkonnas kuvatakse, kui kannatab niudesool. Kui enteriit iseloomult valu võib olla pidev või paroxysmal. Kaasas korin kõhus,turse, kõhulahtisus. Kubemesong paremal kaasas kaduv ägeda valu paremas küljes ja kubemes, mis kuvatakse pärast füüsilist pingutust ja tõstmises, annab kursis.

Lisaks hoo ajal valu paremas küljes alt ilmub kui väljaulatuv, kaovad pikali. Haigused neerude ja põie Püelonefriit — nakkushaiguste põletik neerudes. Valu kui püelonefriit esineb sagedamini ühelt poolt.

Kui tapetud parempoolne neer, see tugev näriv valu tähistatakse paremal küljel taga, alaselja valu, võib haiget oma paremale küljele kõhu alt. Peamised ilmingud püelonefriit: kehatemperatuuri tõus õhtul, valulik urineerimine, pidev janu, kahvatus tumedad ringid silmade all, hommikused tursed näol, peavalu, võib olla oksendamine. Uriin eritub ebameeldiv lõhn, on hägune. Hingamisteede haigused Kopsupõletik — kopsupõletik.

Kui see mõjutab alumine osa on iseloomulik valu paremal küljel, nii pealt kui ka kogu. Tähistatakse äge algus kõrge palaviku ja köhaga, õhupuudus, nõrkus, higistamine. Esineb sagedamini lastel. Pleuriit — põletik pleura lehed ümbritseva lihtne.